S prvým prázdninovým mesiacom sú Tatranci spokojní

08.08.2013 Poprad

Vysoké Tatry 8. augusta (TASR) – S prvým mesiacom letných prázdnin sú vo Vysokých Tatrách spokojní, návštevnosť tu oproti minulému roku o niečo stúpla. "Mesiac júl nezačal úplne podľa našich predstáv, nakoľko počasie nebolo až také pekné a domáci turisti volili po dlhej zime najprv dovolenku pri mori. Situácia sa však zmenila, teploty aj u nás vystúpili na viac ako 25 stupňov, čo využilo viacero návštevníkov na turistiku," konštatovala výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Región Vysoké Tatry Lenka Maťašovská.
Z pohľadu jednodňových návštevníkov zaznamenali v Tatrách v júli 12-% nárast oproti minulému roku. "Na lanovkách sme na Štrbskom Plese a na Skalnatom plese zaznamenali len minimálny nárast, ale na Hrebienku máme zvýšenie návštevnosti na úrovni 11 %. V popradskom akvaparku bol začiatok sezóny taktiež poznačený horším počasím, situácia sa však zmenila a akvapark posledné dni praská vo švíkoch. Denne tu v priemere zavíta asi 4000 ľudí," konkretizovala Maťašovská.
Zvýšil sa aj počet odovzdaných Tatry Card, od 1. júna do 5. augusta bolo vystavených viac ako 9000 kariet, čo predstavuje 34-% nárast oproti vlaňajšku. Veľkým prekvapením je podľa Maťašovskej zvýšenie počtu dlhodobých pobytov, teda päť a viac nocí, kde zaznamenali viac ako 68-% nárast. "To znamená, že turisti tu trávia približne týždňové dovolenky. Je to pre nás veľmi potešujúce, pretože aj samosprávam prichádza viac peňazí do rozpočtu z dane z ubytovania a turisti peniaze počas pobytu míňajú všade, v reštauráciách, na parkoviskách, pri vode, či na chatách," vysvetľuje Maťašovská.
Počasie je podľa nej faktorom, ktorý najviac ovplyvňuje návštevnosť vo Vysokých Tatrách, keďže najviac ľudí sem chodí užiť si hory a čerstvý vzduch. "V posledných sezónach sa nám prejavilo, že Tatry sú dovolenkovou destináciou hlavne pre rodiny s deťmi, rodičia tu chodia aj s malými detičkami, pričom najviac využívajú bezbariérové chodníky, kde sa dá dostať aj s kočíkom," doplnila Maťašovská. Najnavštevovanejšími miestami vo Vysokých Tatrách sú Hrebienok a Studenovodské vodopády, nasleduje Skalnaté pleso, kde sa dá dostať lanovkou a tretie miesto obsadilo Štrbské Pleso a prechádzka okolo jazera, kde to momentálne vyzerá ako na korze.
Stále viac ako 50 % návštevníkov tvoria Slováci, podobne ako v zime a počas minulého leta, za nimi nasledujú Česi a Poliaci. "Zaznamenali sme aj nárast Nemcov, ktorí chodia na vlastných autách, čo vidíme na parkoviskách. Zvýšila aj návštevnosť turistov z Pobaltia a veľkým prekvapením sú Holanďania," doplnila Maťašovská s tým, že Tatranci veria, že v auguste návštevnosť ešte porastie, keďže za posledné roky je práve ôsmy mesiac v roku najsilnejším v letnej sezóne.
 

Vyberte región